Energielabels

Energielabel voor woningen

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is en welke energiebesparende maatregelen nog mogelijk zijn. De energielabel-letter wordt bepaald op basis van het fossiele energiegebruik, uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m².jr).

Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, hoe beter het energielabel. Hierbij is G het slechtste energielabel en A++++ het beste. Fossiele energie komt van kolen, olie en aardgas. De energieprestatie van een gebouw wordt vastgesteld met de nieuwe bepalingsmethode NTA88oo. Deze methode is gebaseerd op de Europese CEN-normen.

Daarnaast betekent een energiezuinige woning een lagere energierekening. Het energielabel is verplicht voor alle gebouwen, behalve onder andere woonboten en beschermde monumenten.

Het energielabel helpt u om uw huis comfortabeler en energiezuiniger te maken. Het laat zien hoe zuinig uw huis is, en wat u kunt doen om dit te verbeteren. Als u uw huis gaat verkopen of (opnieuw) verhuren moet u een geldig geregistreerd energielabel hebben. Heeft u dat niet, dan riskeert u een boete die kan oplopen tot €400,- ex. BTW.

Sinds 1 januari 2015 is het verplicht een energielabel te hebben bij de presentatie en oplevering van uw woning. In januari en februari 2015 hebben huiseigenaren een brief ontvangen met het voorlopige energielabel van hun woning.
Per 1 januari 2021 is de regelgeving voor het energielabel voor woningen gewijzigd. Vanaf die datum moet u voor een energielabel een energieadviseur inschakelen. Kijk hier voor meer informatie.

Energielabel downloaden​

Als er in het verleden al een energielabel is uitgegeven voor uw woning of appartement en u kunt geen kopie of PDF bestand vinden, dan kunt u het energielabel downloaden*. Maar dan moet u wel een DiGiD hebben.

Doorloop het 5-stappenplan:

  1. Ga naar www.mijn.overheid.nl.
  2. Log in met je DigiD inloggegevens.
  3. Klik in het menu aan de linkerzijde op “Wonen”.
  4. Klik op de blauwe balk “Bekijk kadastrale gegevens”
  5. Klik op je energielabel om deze te downloaden.

* Alleen energielabels vanaf 1-1-2015 kunnen worden gedownload. Oudere zijn helaas niet digitaal beschikbaar.