Energielabels

Energielabel voor woningen

Met het energielabel kunt u zien of uw woning weinig of veel energie verbruikt. Verder zijn woningen met een G-label het minst energiezuinigst en woningen met een A-label zijn het energiezuinigst. Het energielabel kan potentiële kopers helpen in het maken van een keuze. Daarnaast betekent een energiezuinige woning een lagere energierekening. Het energielabel is verplicht voor alle gebouwen, behalve onder andere woonboten en beschermde monumenten.

Het energielabel helpt u om uw huis comfortabeler en energiezuiniger te maken. Het laat zien hoe zuinig uw huis is, en wat u kunt doen om dit te verbeteren. Als u uw huis gaat verkopen of (opnieuw) verhuren moet u een geldig geregistreerd energielabel hebben. Heeft u dat niet, dan riskeert u een boete die kan oplopen tot €400,- ex. BTW.

Sinds 1 januari 2015 is het verplicht een energielabel te hebben bij de presentatie en oplevering van uw woning. In januari en februari 2015 hebben huiseigenaren een brief ontvangen met het voorlopige energielabel van hun woning.
Per 1 januari 2021 is de regelgeving voor het energielabel voor woningen gewijzigd. Vanaf die datum moet u voor een energielabel een energieadviseur inschakelen. Kijk hier voor meer informatie.

Energielabel voor uw woning 10 jaar geldig

Een energielabel is 10 jaar geldig. De ‘geldig tot’-datum staat vermeld op het label. Er is geen verplichting om geldige energielabels te vervangen als de bepalingsmethode verandert. Ook worden al geldige energielabels niet omgezet op het moment dat de bepalingsmethode verandert. Als op het moment van verhuur of verkoop de geldigheidsdatum van een energielabel is overschreden, vraagt u een nieuw energielabel aan.

Energielabel downloaden​

Als er in het verleden al een energielabel is uitgegeven voor uw woning of appartement en u kunt geen kopie of PDF bestand vinden, dan kunt u het energielabel downloaden*. Maar dan moet u wel een DiGiD hebben.

Doorloop het 5-stappenplan:

  1. Ga naar www.mijn.overheid.nl.
  2. Log in met je DigiD inloggegevens.
  3. Klik in het menu aan de linkerzijde op “Wonen”.
  4. Klik op de blauwe balk “Bekijk kadastrale gegevens”
  5. Klik op je energielabel om deze te downloaden.

* Alleen energielabels vanaf 1-1-2015 kunnen worden gedownload. Oudere zijn helaas niet digitaal beschikbaar.